Prisbelönad arkitekt berättar om kulturhuset i ny bok

Prisbelönad arkitekt berättar om kulturhuset i ny bok

I en ny bok förmedlar Per Ahrbom sitt unika perspektiv på Kulturhuset Stadsteaterns historia. Som nybliven arkitekt bistod han Peter Celsing som ritade huset på 1960- och 1970-talet, och 50 år senare ansvarade han för husets omfattande renovering.

– Det är helt underbart, jag har boken framför mig nu. Från början hade jag inte drömt om att kunna skriva en bok, men när jag reste runt och berättade om vårt arbete med kulturhuset blev jag uppmanad av många att skriva om det. Det blev väldigt mycket mer arbete än jag tänkt, eftersom jag inte visste hur man gjorde böcker. Men det blev bara roligare och roligare, säger Per Ahrbom.

– Det har också varit spännande att jobba med formgivaren Johannes Molin, som också hittat många bilder som inte jag kände till, säger han.

2021 mottog Ahrbom Kasper Sahlin-priset för renoveringsarbetet av Kulturhuset Stadsteatern. Nu meddelas också att Per Ahrbom och Pernilla Remröd, Ahrbom & Partner, får Helgopriset 2023, Sveriges största arkitekturpris för bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk.

– Vi är väldigt stolta över att ha knipit båda priserna för ett och samma hus. Kasper Sahlin-priset har tidigare gått till nybyggen, det här var första gången som en renovering fick priset, säger Per Ahrbom.

Deras arbete med att ”tillvarata, rensa och ibland bevara skavanker, och att försiktigt infoga tekniska installationer, vittnar om en ömsint och mogen inlevelse i byggnadens historia och dess förändringar över tid. En besökare i dag anar nog inte vilken möda som lagts ner”, kommenterar Helgojuryns ordförande Karin Svenonius, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

2022 erhöll Ahrbom också Samfundet S:t Eriks belöningsplakett.

Kulturhuset i Stockholms city är huvudstadens pulserande hjärta och har varit så sedan början av 1970-talet. I boken Historien i om kulturhuset berättar Per Arhbom, specialist på stora renoveringsprojekt, om det mäktiga husets historia, och om hur byggnaden och verksamheten i den samspelar. De två kunniga arkitekturskribenterna Annica Kvint och Martin Rörby bidrar med ett par korta texter.

 

Tillbaka till toppen